|

Zegerplas Chinees 04-12-2022

Meestal duiken wij bij een stukje verder bij de aangelegde duiklocatie met o.a. het wrak van de Stella Maris. Daar wordt momenteel gewerkt aan de aanleg van een fietsbrug en het parkeerterreintje aldaar is niet beschikbaar. Op de parkeerplaats bij de Chinees is het niet druk, wij zijn de enige duikers vandaag. Het ziet er helder uit maar de duik staat vooral in het teken van wat probeerwerk na herstelwerkzaamheden (Kevin nieuwe rits, Walter hier en daar wat sikaflex) dus we houden het rustig. Boven water is het slechts 1-2 graden, in het water is een heel andere ervaring, het blijkt niet eens onder de 10 graden te zijn, lekker! Het zicht valt inderdaad niet tegen en wat opvalt zijn de grote solitaire waterplanten die er allemaal nog prima bij staan. Het valt nog niet mee om online even te vinden welke soort dat precies is, Nuphar Japonica lijkt nog het meest in de buurt te komen. Verder zit er veel rivierkreeft, grondel en zien wij wat baarsjes.
In de zomer is dit geen goede locatie, dan is het druk bij de bootjes-te-water-laat-plek en zitten er meestal vissers. Zelfs nu, als wij al weer bij de auto staan komt er een auto met visboot aan.
Geheel toevallig zie ik dat HH Rijnland een uitgebreid bestand heeft met allerhande details over de Zegerplas.

De nieuwe fietsbrug moet een verbinding gaan vormen tussen de Burgemeester Bruins Slotsingel en de Nieuwkoopseweg. Fietsers kunnen dan gebruik maken van een kortere fietsroute. De brug krijgt een lichte kleur, een composiet brugdek, Y-vormige pijlers van beton en is licht gebogen

In september 2022 wordt aan beide kanten van het Aarkanaal begonnen met de aanleg van de grondlichamen waar de brug op aan moet gaan sluiten. Dat werk moet eind dit jaar zijn afgerond. Daarna volgt een rustperiode, waarin de grond op die locatie moet inklinken. Tussen maart en juli 2023 worden de funderingen van de brug geplaatst, in augustus en september 2023 worden de pijlers en het brugdek op hun plek gehesen.

Op de locatie waar wij normaal gesproken duiken zijn er afgelopen zomer ook wat activiteiten geweest, zie bijgaand: Project Palenrif in Zegerplas – Rijn- en Veenstreek (rijnenveenstreek.nl)