Buitenduik | Oosterschelde

Zeeland 02-05-2017

Heremietkreeft Bergse Diepsluis
Heremietkreeft Bergse Diepsluis

Met twee duikers die niet afhankelijk zijn van weekenddagen richting Zeeland. Via Alphen aan den Rijn naar de Oosterschelde, Bergse Diepsluis. Bij aankomst op het flinke parkeerterrein… helemaal niemand, goed of slecht, er is maar 1 manier om daar achter te komen. Wij gaan er ongeveer twee een uur na HW in en treffen met aflandige wind (Hoger wal) prima zicht 5-6 meter en op sommige plekken nog beter. Er is een flinke hoeveelheid nieuwe sepia stokken geplaatst maar helaas zien wij geen enkele sepia. Met de macro configuratie is er verder nog zat te zien en fotograferen. Na een duikje van een uur beginnen de handen koud te worden en wordt het tijd om er uit te gaan.
Vullen kon altijd dichtbij bij de boer iets verderop. Dat kan zo te zien niet meer, de vulautomaat is verdwenen en er is een zorgboerderij (bij)gekomen. Wat nu? Even wat digitaal zoekwerk levert een melding op van een vulautomaat bij het lokale Shell station vlakbij en dat klopt. Aan de achterzijde een prachtige vulinstallatie!
Duikje twee gaan wij een poging doen bij Sint-Annaland, dus weer in de Oosterschelde en op een stek met iets meer stroming. Op het kleine parkeerterrein staan twee mobiele toiletten en even verder kan je met een (duik)trap de plomp in. Iets minder zicht hier maar onder de 5-6 meter nog steeds uitstekend. Ook geen sepia’s wel een vlokslak en een paar zeer kleine groene wierslakken. Qua weer wel wat regen maar goed te doen. Met een watertemperatuur van zo rond de 11 graden is het net iets te koud voor de sepia’s, toch maar weer twee weken wachten voor een vervolg. De terugweg gaat niet rechtstreeks maar langs de welbekende uitbaterij van Onderwaterhuis…..
.